top of page

Biocompounds: biogebaseerde bindmiddelen

interreg_Vlaanderen-Nederland_PANTONE.png

Dit project voeren we uit samen met onze partner Adco Solutions uit Nederland.

Voor dit project ontvangt Releaf via Interreg financiële steun van de EU. 

Crossroads?

Crossroads2 zijn projecten binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen - Nederland.

Leer meer. 

external-link-icon-open-page_edited.png

De biobased economy krijgt steeds meer toegang in de maatschappij: steeds meer producten zijn circulair of bevatten natuurlijke grondstoffen in plaats van op fossiele grondstoffen gebaseerde stoffen. Om echte robuuste, stabiele producten van biobased ingrediënten te maken, zijn bindmiddelen en harsen nodig. Van deze stoffen zijn weinig tot geen geschikte biobased alternatieven beschikbaar. Deze stoffen nemen tot wel 30% van het gewicht in van een product. Pas wanneer deze bindmiddelen en harsen ook biobased zijn, kunnen wij echt spreken van een 100% biobased product.

Biobased thermoplastische compounds

Doel van dit specifieke project is de experimentele ontwikkeling van biobased thermoplastische compounds, die kunnen worden gebruikt voor het maken van producten als vervanger van formaldehyde bevattende compounds.

Voordelen ten opzichte van business as usual​

De verwachte voordelen van een thermoplastische biobased compound zijn geen formaldehyde release, eenvoudigere recycling, en eenvoudig in het nabewerkingsproces. Door het gebruik van een thermoplastische compound zal het oppervlak van een fibre board minder open zijn, hierdoor hoeft men minder beschermende lagen (zoals decorpapier) aan te brengen om water absorptie door het fibre board te voorkomen. Daarnaast laat een thermoplastische compound zich veel beter vervormen, wat veel tijdsbesparing in het vormgevingsproces met zich mee zal brengen.

fibre board.jpeg
CO2-reductie

Bij gebruik van de nieuwe biobased thermoplastische biocompound zal veel minder grondstof worden gebruikt dan bij formaldehyde het geval is. Doordat resulterende producten volledig biobased zijn, wordt een equivalent aan minerale grondstof houdende producten vervangen en daarmee de corresponderende CO2-emissie.

bottom of page